Geen misstap in Utrecht: RFC Gouda wint voor 10e keer op rij !

Het is wel weer een jaar of tig geleden dat RFC Gouda de 10-klappermaakte, maar zondag was het weer eens zover en dat ging – tot nu – bijna geruisloos voorbij. De Utrechtse Studenten hadden hun ex-studenten legertje weer eens diep in de ogen gekeken want de nummer laatst van de competitie bleek eigenlijk onverwacht sterk voor de dag te komen. USRS thuis en uit is wel vaker een wereld van verschil. Aangevuld met wat echt studentenvolk bleek de normaliter voornamelijk uit 30+-ers bestaande formatie ineens op alle fronten goed mee te komen met titelkandidaat RFC Gouda. En daar schrok RFC Gouda een beetje van. Gevolg was dat RFC Gouda rommelig ging spelen, foutjes maakte en zich zowaar bijna uit de tent lieten lokken door de uiteraard verbaal zeer getalenteerde studenten. Maar, geen man overboord, RFC Gouda was wel een tandje beter en vooral sneller. Eindstand was 40-10 in Goudsch voordeel en da’s een mooie prestatie voor de Nummer Laatst tegen de Nummer 1. Gouda maakt geen misstap en mag een paar weken rusten. Pas op 2 maart gaat de Eerste XV de wei weer in, in Den Haag tegen de Hornets, een team waar RFC Gouda heel veel moeite mee had in de thuiswedstrijd ergens voor Kerst.
Batavieren konden niet in Utrecht (tegen Delft) spelen zoals Het Plan was, eigenlijk ook niet in Gouda vanwege de Britse gasten, wel in Delft maar clusterpartner Utrecht had zijn heren nodig voor URC 3 en geen vervoer en de brug stond open en het waaide en ze waren hun bitjes kwijt, kortom: Die wedstrijd ging niet door na eindeloos heen en weer getouwtrek. Ook Batavieren gaan pas op 2 maart de wei weer in, in & tegen Rotterdam.
Hoogtepunt van het weekend was het bezoek van Banbury RFC U18’s. Mooie wedstrijd, heel sportief, RFC Gouda (met URC) speelde echt heel goed maar tegen de veel zwaarder ogende Britten hadden ze het zwaar. 42-10 voor de gasten en inderdaad: Een beetje gastheer laat zijn gasten winnen. Hulde voor de kook-ploeg: Een fantastische verse pasta. Moet wel zeggen dat we vaak dezelfde vrijwilligers zien opstaan bij dergelijke evenementen dus daar gaan we wel een keer een beetje voor lobbyen: Kan niet waar zijn dat er maar een handvol mensen willen bijdragen aan zo veel plezier en unieke herinneringen.
Vergeet ook de Six Nations niet.

RFC Gouda 1 doet hele goede zaken tegen HRC 53-22

In het top-duel in de 3e klasse zuidwest tussen de nummer 1 (Gouda) en nummer 3 (Den Haag) trokken de Gouweneuzen aan het langste eind. Ergens in de herfst had Gouda al een keer dik gewonnen in en tegen Den Haag, wat niet uniek maar wel bijzonder is, dus de gasten waren duidelijk gebrand op een overwinning, zo was wel duidelijk. Met de stevige wind mee had RFC Gouda het aanvankelijk heel zwaar met de boys van HRC en bij rust was het 22-0, op zich helemaal niets mis mee maar wel beetje beangstigend voor de tweede helft. Gelukkig pakte dat windvoordeel heel anders uit en bleek RFC Gouda eigenlijk beter om te kunnen gaan met dat ‘nadeel’ want uiteindelijk werd het 53-22 en echt gevaar kwam de overwinning niet. Beide teams waren overigens redelijk lomp en bij vlagen ronduit knullig want met 2 rode en 4 gele kaarten, op een of twee na allemaal voor vermijdbare zaakjes, leek de wedstrijd op papier bijzonder onvriendelijk en dat was – op 1 handtasjes moment na – eigenlijk niet zo. Beide teams verdedigden hard en het tempo lag hoog, zeker voor 3e Klasse levels. Door de overwinning staat RFC Gouda nu echt bovenaan en mag de tweede XV der Rotterdamse Studenten in de achtervolging met hun inhaalwedstrijden de komende weken.
Batavieren speelden, nu aangevuld mar een hele horde zeer welkom Utreggers, ineens met 25 man maar hadden zoals verwacht niet heel veel te vertellen tegen de Haagse Espoirs. 53-7 werd de eindtand, waar het 8 weken terug nog 112-0 werd, er zit progressie in. Colts, Junioren en Cubs hadden het zwaar dit weekend, ze verloren alle drie maar (het moet gezegd) tegen tegenstanders van formaat want Oysters 1 en Utrecht 1 zijn toch maar even ere-klassers ongeveer.
Aanstaand weekend een drukte van jewelste, ook de Uiterwaardseweg
Zaterdag Gouda’s Glorie in Rotterdam en Six Nations op de buis in het clubhuis. Zie de flyer.
Zondag senioren beiden naar Utrecht maar zeker de moeite waard : RFC Banbury op bezoek bij de colts 1430u kickoff. Komt dat zien !

Gedaan met de binnenpret: De wei in !

Door vorst & Kerst is het lang stil geweest in en om de RFC Gouda en de Uiterwaardseweg, maar de (sportieve) draad is weer opgepakt. Het darten, houthakken, Vader & Zoon Festijn en recepties bijwonen is gedaan; We gaan de wei weer in.
Zaterdag nog rustig rond de haard met alleen de Turfjes thuis, Colts wonnen net niet in Den Bosch (14-17 – heel jammer) en de Cubs hebben het lastig in de zware Plate poule (0-67 tegen koploper ‘t Gooi).
Zondag: De uitwedstrijd tegen DIOK is er vaak eentje waar RFC Gouda niet graag aan denkt. Jarenlang zeer gewaagd aan elkaar en bijna altijd een stoere, fysieke pot rugby. Dit seizoen is dat echter heel anders: RFC Gouda speelt laatste 2,3 jaar al heel makkelijk om dergelijke teams heen bij DIOK is het juist omgedraaid: Die hebben het onverwacht zwaar. Dus ook nu was er eigenlijk nauwelijks sprake van een echte wedstrijd. Uitslag was 81-0 voor RFC Gouda en dat zegt al genoeg natuurlijk. Op alle fronten beter en fitter met nota bene aanvulling van wat heren uit de Tweede XV van de Goudse, dus op papier niet eens de allersterkste selectie. Door deze overwinning heeft RFC Gouda 8 wedstrijden op rij gewonnen en staat fier bovenaan, meteen gevolgd door de (ongeslagen) Rotterdamse Studenten.
Batavieren waren vrij.
Volgende week komt de Haagsche RC op bezoek, met twee teams. Om 1300u de Batavieren (nu aangevuld met URC 4) tegen HRC Espoirs en om 1500u RFC Gouda 1 tegen HRC 3; dat is de nummer drie van de competitie, dus daar zal de hoeveelheid tegenstand aanzienlijk meer zijn dan hierboven
… en guess what…. het ‘tourist-seizoen’ begint alweer!  RFC Gouda staat er heel goed op bij aantal van de Britse Touring Agencies want we zeggen er de laatste jaren meer af omdat we het aanbod gewoon niet aan kunnen. Het staat allemaal op www.rfcgouda.nl/agenda/  maar voor de luie lezer (zet het maar vast in je agenda, we hebben de sociale plicht om onze gasten een onvergetelijke avond te bezorgen):
zondag 11 feb: Banbury RFC U18
vrijdag avond 23 feb : Westcliff RFC U16
maandag 1 april (2e Paashaas) : Keighley RUFC U18
zondag 5 mei: Geenideehoezeheten RFC Seniors
zaterdag 11 mei; Epping Upper Clapton RFC (seniors) – die waren hier vorig jaar met een damesteam
zaterdag 1 juni Milton Keynes RFC (dames !)

Niet veel te lezen maar genoeg te doen !

 

Poosje geleden alweer dat u iets van ons hoorde, op de een of andere manier vlogen de weken voorbij. Even snel het net ophalen: RFC Gouda herfstkampioen, Batavieren een plek gestegen, een Vader Zoon Avond met werkelijk legendarische verhalen en plaatjes, een prachtige Nieuwjaarswedstrijd met zowaar weer eens een overwinning voor Oud (de eerste sinds 2019 en pas de derde sinds 1997). Uiteraard eeuwige roem voor de MOIN-beker winnaar Nick B (Hulde! Hij was er helaas zelf niet om deze enige echt serieuze trofee van RFC Gouda te ontvangen, dus feliciteer hem maar volgende keer). De Dweil naar trip-verveel Bart S (zelden zo terecht geweest) en De Kreukel naar Wesley de R. Tenslotte afgelopen weekend weer een als vanouds strak georganiseerde en drukke dart-avond met een nieuwe jonge winnaar Ab van W. Kortom: Er was misschien niet veel te lezen, er was wel genoeg te doen.
En dan aanstaand weekend: De kampioenswedstrijd ! RFC Gouda 1 tegen de nog ongeslagen Rotterdamse Studenten, zondag 1500uur. Beide teams staan een straatlengte voor op de rest dus een van deze twee moet het dan maar gaan doen: Kampioen worden. Daarvoor om 1300 de Batavieren, nu met Utrecht RC erbij, ook tegen Rotterdamse Studenten.
Zaterdag 2x oudere jeugd: 1200u Cubs tegen Rotterdam (da’s knap – dat is het 1e team van Grote Buurman) en 1300u Junioren tegen een Twentsch Cluschter

Programma Nieuwjaarsreceptie & Oud tegen Jong

Beste vrienden van RFC Gouda,

Na een mooie en lange eerste seizoenshelft met een WK Rugby en een ‘Winterkampioenschap’ voor RFC Gouda 1, maken we ons op voor een minstens net zo mooie tweede helft van 2023-2024. Maar eerst de traditionele Nieuwjaarsreceptie & Oud vs Jong !

Programma:  Zaterdag 6 januari

Inloop vanaf 14.00u

Kick-off Goudse Babies – Gouda’s Glorie om 15.00u

Aanvang receptie & overige ‘verplichtingen’ 16.30u

RFC Gouda maakt geen misstap op weg naar ‘Herbstmeisterschaft’

Bij onze Oosterburen is dat een hele titel: Herbstmeister. In Gouda moeten we er nog even aan wennen maar het kan zomaar gebeuren want afgelopen weekend behaalden de Goudse rugbyers de 6e overwinning op rij door in Den Haag van sub-topper Te Werve te winnen. De vooraf redelijke gevreesde formatie van voorheen Shell-expats en KMD-dakdekkers – nog steeds een onvoorstelbare combinatie – bleek niet zo sterks als in eerdere confrontaties. Het normaliter (ook) redelijk fysiek spelende Te Werve wil nog wel eens enkele reacties uitlokken (of vice versa) en daarmee voor wat verhitting zorgen in de koudere maanden, maar deze keer was daar geen sprake van. Beide teams maakten er in aanvankelijk goede omstandigheden een mooie middag van maar door natheid en wind in de tweede helft werd het allemaal wat rommeliger in de tweede helft. Spannend was het echter na 1 helft al niet meer. De Goudse jonge driekwartlijn kon de gaten makkelijk vinden en na veertig minuten was het gat al meer dan 10 punten. In het tweede bedrijf, meer scrums, meer wind en (dus?) bleven de teams redelijk bij elkaar in de buurt. Uitslag was 48-19 in Goudsch voordeel en daarmee dus een halve dozijn overwinningen aan elkaar geregen…. en dan staat RFC Gouda ineens bovenaan in de 3e Klasse Zuidwest. Ik mag het woord Promotiespook niet meer gebruiken want deze groep is in tegenstelling tot die van 20 jaar geleden wel klaar voor de Tweede Klasse. Aanstaand weekend, thuis, tegen laagvlieger en nummer 9 Sanctus Virgil wat wist te verrassen door van Breda te winnen, dus van onderschatting geen sprake en weer een signaal dat (tegenwoordig) de verschillen klein zijn in die competitieve 3e Klasse Zuidwest.
De Batavieren (a.k.a. RFC Gouda 2) namen het in Gouda op tegen het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap. Mede door aanvullingen vanuit colts en Dordrecht is dit allang niet meer zo’n confrontatie der speelstijlen als voorheen maar het blijft die ene partij die liefst zo recht mogelijk naar voren wandelt tegen die andere partij die het liefst er omheen wil rennen. En zo ging het dus no ook weer. Studenten kwamen heel snel en eigenlijk beetje geflatteerd op 0-28 door 4x ongeveer 60 meter te sprinten: Hun kracht, Batavieren zwakte. Grappig was dat daarna het een beetje voorbij was met het gedraaf der studenten. Batavieren scoorden 2 maal en het leek zowaar weer (eventjes) een wedstrijd. Bij rust pronkte 12-35 op het scorebord en met wind mee dacht de Gouds-Dordtse combinatie nog een kans te hebben. Maar met 14 en later zelfs 13 was het toch best wel snel gedaan met dat ietwat naïeve idee. Ergens halverwege de tweede helft was het 22-59 toen twee koppen keihard tegen elkaar kwamen. Het redelijk domme & onbesuisd inkomen werd bestraft met een minstens zo primaire reactie. Als getuige, verdachte en ervaringsdeskundige aan gene zijde mag ik toch wel constateren dat de studenten wel heel veel misbaar maakten en wel erg makkelijk over het feit heen stapten dat ze al gewaarschuwd waren voor hun onbezonnen manier van ‘rucks clearen’. Na wat overleg tussen captains en goed leidende ref Dagmar (HULDE!) werd besloten het zo maar te laten. Volgende week mogen de Batavieren naar de TU voor ook daar een confrontatie met de nummer 9 van de competitie. De Houten Pollepel staat op het spel, dus BALVU  !!  (Batavieren Aller Landen Verenigt U)